Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane fredag 15.05.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vindøkning opprettholder skredfaren. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Vindøkning og fortsatt bygevær vil gi økende snøtransport over tregrensen. Det er mye løs snø tilgjengelig i terrenget og nye flakdannelser kan bli store og ustabile. Det er usikkerhet rundt tilstedeværelsen av svakt lag av kantkorn. Om dette finnes så vil det bidra til ekstra ustabilitet. Enkelte heng som får stor pålagring vil skred også kunne løsne naturlig. Mest utsatt område er Indre Nordfjord, hvor det har kommet mest snø de siste dagene. Andre deler av regionen som har fått mindre snø de siste dagene kan ha lavere faregrad.

Det er store skavler i fjellet, vær forsiktig ved ferdsel på rygger og topper. Med kaldere vær avtar faren for glideskred, men unngå likevel terreng under glidesprekker.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. mai 2020

De siste dagene har det lagt seg nysnø helt ned til fjorden. Fra ca 7-800 moh ligger det under nysnøen et bærende skarelag over smelteomvandlet eldre snø. Noen avblåste partier på utsatte rygger. I leområder finnes nysnøflak etter de siste dagenes snøvær og vind. Det er fortsatt mye snø i høyden og store skavler mange steder.

Observasjon fra Sunnmøre viser at det finnes begynnende kantkorn under et skarelag høyt i snødekket. Dette bør følges med på også i Indre Fjordane. Omvandlingen kan skje raskt under gjeldende forhold.

Det har kommet opp mot 40 cm nysnø de siste dagene, mest i Indre Nordfjord. En del mindre snø ellers i regionen.

Fjellvær

Torsdag 14. mai 2020

4-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Bygevær fører til at det vil bli lokale variasjoner i nedbørmengde innad i regionen.

Fredag 15. mai 2020

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Bygevær fører til at det vil bli lokale variasjoner i nedbørmengde innad i regionen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS